Att montera solceller på sin fastighet blir allt vanligare och i samma takt som både solceller och värmepumpar utvecklas och blir alltmer effektiva blir det mer och mer vanligt att just dessa två kombineras. Båda två är miljövänliga metoder att utvinna energi från solen och tillsammans kompletterar de varandra på ett bra sätt.
Med rätt förutsättningar går det i princip att sänka sina driftkostnader fullt ut till 0 kr sett över året för värmeproduktion till fastigheten genom att kombinera dessa energisystem.
Varför kombinera solel och bergvärme?
Att använda sig av både solceller och bergvärme för sin uppvärmning är en mycket klimatsmart kombination. Att få den el som driver bergvärmepumpen producerad av solceller är smart och effektivt för alla fastighetsägare. Mer egenägd och lokalproducerad energi än så går knappast att erhålla idag och om detta kombineras fullt ut är den dessutom 100% förnybar.
Även om en investering i solceller är ganska stor initialt sänker den driftkostnaderna redan från dag ett och på sikt är det mycket lönsamt att övergå till den typen av förnybar energi till din fastighet. Återbetalningstiden är i de flesta fall 8-12 år och allra mest lönsamt är det i lite större fastigheter, där energikostnaderna är högre. Det gör att exempelvis många bostadsrättsföreningar och större fastigheter väljer att gå över till en kombination av solel och bergvärme/geoenergi.
Att tänka på när du ska kombinera solceller och bergvärme
Kombinationen av solceller och bergvärme ställer krav på installatören för att få systemet så effektivt som möjligt. Se därför till att anlita en installatör du vet har installerat liknande system tidigare och med lyckat resultat.
Innan du påbörjar arbetet bör du göra en noggrann kalkyl på hur mycket du betalar för din uppvärmning i dagsläget. Du måste också säkerställa att din fastighet har förutsättningarna för att använda sig av både bergvärme och solel. Din tomt måste exempelvis ha rätt förutsättningar för att du ska kunna borra en energibrunn och ska solpanelerna sitta på taket måste tillräckligt stor yta vara riktad mot solen.
Om de rätta förutsättningarna finns är det sedan dags att kontakta en installatör för förslag på pris och lösning. I det här läget är det viktigt att du säkerställer att förslaget är rätt dimensionerat. Tar du in pris från flera olika aktörer är det också viktigt att inte enbart fatta beslut baserat på priset. I många fall kan det på sikt löna sig att välja det alternativ som erbjuder produkter av bästa kvalitet och en installatör som har gedigen erfarenhet. En kostsammare och väldimensionerad anläggning kan löna sig på sikt tack vare lägre driftkostnader och bättre besparing jämfört med en billigare installation. Det är dessutom inte ovanligt att värdet ökar mer än själva investeringen.
När du fastnat för ett förslag som du tycker känns bäst får du kalkylera på hur snabbt du kan räkna hem kostanden för installationen genom att få lägre uppvärmningskostnad på sikt. Om resultatet känns rimligt är det sedan bara att påbörja installationen.
Lycka till i ditt val att kombinera bergvärme och solceller för uppvärmning av din fastighet!